با این که چندین دهه از اختراع اولین اجاقهای مایکروویو میگذرد، اما همچنان مسئلهی تاثیر آنها بر سلامتی انسانها از مباحث داغ روز است. با این حال بیشتر مواردی که در رابطه با مضرات مایکروویو مطرح میشود، صرفا به خاطر ناآگاهی از نحوهی عملکرد این دستگاهها است. برای درک بهتر این مسئله با ما همراه شوید.
بد نیست بدانید که اجاقهای مایکروویو پس از جنگ جهانی دوم ساخته شد و حدودا ۷۵ سال از تولید اولین نمونههای این دستگاه میگذرد. اما همچنان در رابطه با استفاده از این دستگاهها شک و تردیدهایی به خصوص در کشوری همانند ایران وجود دارد. دلیل این مسئله را هم همانند همیشه میتوانیم در عدم اطلاعرسانی کافی در این زمینه بدانیم که خود منجر به این میشود که اگر دستگاهی به خودی خود ضرری هم نداشته باشد، به دلیل رعایت نکردن نکات ایمنی آسیبهایی را به کسانی که از آن استفاده میکنند وارد کند. اما یک اجاق مایکروویو چگونه کار میکند؟
ساز و کار اجاقهای مایکروویو
در این اجاقها آن دستهای از امواج مایکروویو انتخاب میشود که بتواند روی آبی که درون غذاها وجود دارد تاثیر گذاشته و با گرم کردن آب درون آنها، از درون غذا را بپزند. به خاطر همین ویژگی وقتی غذایی را در یک ظرف چینی در این اجاقها گرمکرده و یا میپزیم، با این که غذا به شدت حرارت دارد ولی ظرف همچنان حرارتی ندارد. دلیل این مسئله این است که ظروف چینی هیچ آبی در ساختمان خود ندارد و برای همین امواج مایکروویو به هیچ وجه جذب آنها نمیشوند.
به خاطر همین طرز کار تقریبا هر موجود زندهای که با امواج مایکروویو سر و کار دارد باید مراقب خود باشد چرا که بدن موجودات زنده از مقدار زیادی آب تشکیل شده است. این که گفته میشود از بسته بودن درب اجاق مطمئن شوید به خاطر همین مسئله است نه به خاطر مضرات مایکروویو.
مضرات میکروویو چیست؟
اما از جهت پخت غذا توجه به چند مورد اهمیت دارد:
- مورد اول و مهمترین آن استفاده از ظرف مناسب است. اگر شما از ظرف نامناسب استفاده کنید ممکن است مواد سمی از ظرف به غذا منتقل شود که البته چنین چیزی در همهی روشهای پخت وجود دارد. شما به راحتی میتوانید با توجه به دفترچهی راهنمای چنین اجاقهایی از ظروفی که میتوانید در آنها استفاده کنید اطلاع پیدا کنید. به عنوان مثال استفاده از ظروف شیشهای نشکن و همچنین ظروف چینی در این اجاقها منعی ندارد.
- همان گونه که در دفترچههای راهنما هم اشاره شده، استفاده از ظروف فی در این اجاقها ممنوع است. در یک توضیح ساده امواج مایکروویو به دلیل پدیدهی القای مغناطیسی منجر به گرمشدن بیش از حد این ظروف میشوند که اگر این مسئله از حدی فراتر رود میتواند منجر به آتش گرفتن ظرف فی شما بشود!
- نکتهی بعدی توجه به تمیزی مدام اجاق است. به دلیل این که غذا در چنین اجاقهایی در یک فضای بسته آماده میشود، بنابراین دستگاه به شدت در معرض کثیف شدن است. اگر شما به طور پیوسته اجاق خود را تمیز نکنید، نه تنها عملکرد آن دچار مشکل خواهد شد بلکه تجمع غذاهای باقیمانده هم میتواند سلامتی غذاهای بعدی را تهدید کند.
بیشتر بدانید: ۹ چیزی که به هیچ وجه نباید در مایکروویو قرار بدهید!
آیا غذاهای پخته شده سالم هستند؟
اما از مسئله مضرات مایکروویو هم بگذریم، عدهای غذاها پخته شده با این اجاقها را بیخاصیت میدانند. بر اساس بررسیهایی که در این رابطه صورت گرفته و به دلیل این که غذا در چنین اجاقهایی با سرعت بیشتری پخته میشوند، مواد مفید درون غذاها به مقداری کمتری توسط حرارت آسیب میبینند و برای همین میتوانیم ادعا کنیم که نه تنها غذاهای پخته شده با این اجاقها بیخاصیت نیستند، بلکه در مواردی از ارزش غذایی بالاتری هم برخوردارند. به عنوان نمونه شما میتوانید بخشی از این موارد را در مقالهی Is Microwave Rediation Harmful و ارجاعات آن مشاهده کنید.
گروه تکنولوژی ستاره
مطلب مضرات مایکروویو؛ آیا اجاقهای مایکروویو برای سلامتی مضرند؟ در سایت مفیدستان.
قلیانیها بخوانند!مضرات مصرف قلیان
مایکروویو ,امواج ,استفاده ,غذا ,دلیل ,همین ,که در ,امواج مایکروویو ,استفاده از ,در این ,به خاطر ,برای سلامتی مضرند؟
درباره این سایت